Cascara Kostarika Hacienda Sonora
Kód: 2118/1KG 2118/150 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
100 hektarů na Haciendě Sonora oplývá biologickou rozmanitostí, která doplňuje obnovitelnou energii a zpracování s nízkým dopadem na životní prostředí, které používají k výrobě kvalitní udržitelné kávy.
O kávě
Hacienda Sonora se nachází na úpatí sopky Poas. Farma funguje na 100% obnovitelnou energii vyráběnou vodním generátorem, který přeměňuje hučící řeky na energii. Tato energie pohání mokré a suché mlýny a poskytuje bezplatnou elektřinu všem, kteří na farmě žijí a pracují. Celkově se Hacienda Sonora o svůj úspěch velkoryse dělí, vyplácí všem pracovníkům spravedlivé mzdy a podporuje ekonomiku místní komunity.
Pěstování
Farma a její mlýn mají rozlohu přibližně 100 hektarů. Z toho 45 hektarů připadá na zastíněnou kávovou půdu. Kávovníky jsou obklopeny exotickými stromy a další původní vegetací. Tato biodiverzita podporuje zdraví půdy a udržuje půdu bohatou na živiny, která pomáhá pěstovat husté a lahodné třešně.
Na zbývající půdě roste na 35 hektarech rezervace divokých lesů a na 20 hektarech cukrová třtina, která se na pozemcích Hacienda Sonora pěstuje již více než 150 let.
Sklizeň
Hacienda Sonora má vlastní zpracovatelský "mlýn", který farmě umožňuje oddělovat šarže podle odrůd a vytvářet jedinečné mikroloty. Mlýn je umístěn v centru, hned vedle tradičního mlýna na cukrovou třtinu, který se zachoval v neporušeném stavu více než 150 let. Tato šarže je zpracována přírodním způsobem. Ve skutečnosti jsou všechny kávy v Hacienda Sonora buď honey, nebo naturálně zpracované, aby se snížilo množství odpadních vod a dále se chránilo životní prostředí.
Po selektivním ručním sběru se zralé třešně ukládají k sušení buď na vyvýšených postelích, nebo na její terase, kde se často otáčejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení.
Káva v Kostarice
Díky neúnavným inovacím, velkému množství kávových odrůd, rozsáhlým technickým znalostem a pozornosti věnované produkci kávy je Kostarika jednou z nejvyspělejších zemí ve Střední Americe.
Na vysoké kvalitě produkované kávy se podílejí také klimatické podmínky země. V zemi se nachází osm kávových oblastí: Guanacaste, West Valley, Turrialba, Valle Central (Centrální údolí), Tres Rios, Brunca, Orosi a Tarrazú, specifická část Valle Central.
Kostarika se také stala světovým lídrem v oblasti sledovatelnosti a udržitelnosti produkce kávy. Devadesát procent z 50 000 pěstitelů kávy v zemi jsou drobní zemědělci a mnozí z nich dnes dodávají své třešně do mikromlýnů, které často zpracovávají třešně podle specifikací výrobců, aby si zachovaly kvalitu jedné šarže nebo jedné farmy. Velké množství takových zpracovatelských mlýnů vzniklo během tzv. micromill revoluce.
Rozvoj zpracování v mikromlýnech je sám o sobě relativně nedávným vývojem. Před začátkem roku 2000 bylo běžné, že menší producenti dodávali své třešně do mlýnů vlastněných družstvy. S rozvojem lukrativních specializovaných trhů si stále více zemědělců začalo zřizovat mlýny na vlastních farmách, což jim umožnilo větší kontrolu nad zpracováním a větší jistotu "sledovatelnosti", která je pro rostoucí segment trhu tak důležitá. Mlýny s nadbytečnou kapacitou pak nabízely své služby sousedním zemědělcům a nabízely řadu metod zpracování malých šarží spolu s plnou sledovatelností pro pražírny a dovozce. Tento systém umožnil malým a středně velkým pěstitelům kávy v Kostarice nabízet širokou škálu diferencovaných produktů. V současné době je na speciálních šaržích kávy z Kostariky téměř stejně pravděpodobné, že ponesou název mikromlýnu, kde byly zpracovány, jako název pěstitelské farmy.
Obvykle nejisté a suché počasí v Kostarice ztěžuje pěstování kávy. Dlouhá období sucha a nepředvídatelný vývoj počasí prakticky vyloučily možnost ekologického zemědělství. Přesto vláda i zemědělci podnikli aktivní kroky k ochraně životního prostředí. Některá z těchto omezení se promítají i do způsobů zpracování, jimiž se kostarická káva proslavila.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kafe |
---|---|
Zpracování: | natural |
Nadmořská výška: | 1200 - 1300 m.n.m. |
Určeno na přípravu: | cascara |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.